Το διάστημα 21-25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα το Training Course του DEVolley Project, με τους εκπαιδευτές της Paravolley Europe και τους προπονητές των AEN Panorama, RC Cannes & SC Caldas να δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη 2 νέων αθλημάτων.
DAY 1
Η πρώτη μέρα του προγράμματος κατάρτισης DEV ξεκίνησε με ζέσταμα και γνωριμία εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων. Οι εκπαιδευτές κατέστησαν γνωστούς τους εκπαιδευτικούς στόχους.
DAY 2
Η δεύτερη μέρα ήταν αποκαλυπτική.
Η ParaVolley Europe μας εισήγαγε στο Volleyball καθιστών, την ειδικότητά τους. Στο θεωρητικό κομμάτι είχαμε θεωρία, κανόνες και βίντεο. Από την άλλη το πρακτικό κομμάτι έσπρωξε συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στα όριά τους. Άτομα διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων δοκίμασαν διάφορες (διαφοροποιημένες) εκδοχές του αθλήματος. Τα θεμέλια για τα παιχνίδια που θα παρουσιάσουμε τους επόμενους μήνες τέθηκαν επιτυχώς.
Την τρίτη μέρα ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί. Ερωτήσεις που μένει να απαντηθούν:
- Πού βρίσκεται το όριο μεταξύ άθλησης και αγώνων;
- Πώς μπορούν τα παιχνίδια να είναι συμπεριληπτικά και ανταγωνιστικά;
- Είναι η νίκη λόγος άσκησης;
- Μπορούν να υπάρξουν αθλήματα χωρίς σκορ;
Πολλά ευχαριστώ στους εκπαιδευτές μας, Πιμ και Ραλφ για το έργο τους. Ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ σε εκπαιδευόμενους, εκπαιδευόμενες και στον ντόπιο πληθυσμό που ίδρωσε για να πετύχει η δεύτερη μέρα.
Ο επίλογος δόθηκε στο κλειστό του ΠΑΟΚ στην Πυλαία, όπου ο ΑΣ ΠΑΟΚ μας φιλοξένησε στον πρώτο αγώνα των προημιτελικών ενάντια στον ΠΑΟ. Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με τελικό σκορ 3-0.
Day 3
Κατά την 3η μέρα οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι δοκίμασαν και προσάρμοσαν τους κανόνες των παιχνιδιών, προσομοιώνοντας διάφορα σενάρια. Πώς επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες ένα παιχνίδι που έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ασκούνται σε δημόσιους χώρους; Πόσα άτομα μπορούν να παίξουν μαζί ταυτόχρονα; Πώς μπορούν τόσο διαφορετικά σώματα και δεξιότητες να συνεργάζονται με ευχάριστο τρόπο; Πότε οι κανόνες γίνονται εμπόδιο; Πόσος χώρος για αυτοσχεδιασμό μπορεί να μείνει στα νέα παιχνίδια;
Το αποτέλεσμα; Δύο νέα παιχνίδια για μικτές ικανότητες. Το πρώτο για όρθιους και το δεύτερο για καθιστούς. Έχουν προταθεί δύο ονόματα, αλλά είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις: Buceballus (που προέρχεται από το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φοβάται τη δική του σκιά, αλλά πολύ δυνατό για να το δαμάσει κανείς) και Flexiball (το όνομα μιλάει από μόνο του). Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σύντομα σε πολυγλωσσική έκδοση.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μια μέρα μπροστά, όπου οι εκπαιδευόμενοι θα γίνουν εκπαιδευτές και θα δούμε άτομα-μέλη της τοπικής κοινωνίας(παιδιά, γονείς και δάσκαλοι) να γίνονται το πρώτο κοινό, οι πρώτοι πολλαπλασιαστές των νέων παιχνιδιών.
DAY 4
Η ημέρα 4 ήταν η ημέρα της πραγματικής γέννησης.
Η διεθνής πολυγονεϊκή μας οικογένεια (Ολλανδοί και Γερμανοί εκπαιδευτές / Γάλλοι, Έλληνες και Πορτογάλοι ασκούμενοι) συμφώνησε για φυσική γέννα και ξανά καισαρική τομή. Μια φυσική γέννα που είδε 2 υπέροχα παιδικά παιχνίδια να φτάνουν στον κόσμο του αθλητισμού.
Τα ονόματα είναι ακόμα υπό συζήτηση (πολλοί γονείς αναμένουν ικανοποίηση) αλλά το Flexiball φαίνεται να έχει την ορμή, μαζί με το deVolley (το επώνυμο της οικογένειας).
Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε τα παιχνίδια μας. Οι εκπαιδευόμενοί μας είχαν την ευκαιρία να «διδάξουν» ουσιαστικά και να τα επιδείξουν σε όσους συγκεντρώθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Πανοράματος. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν παιδιά με τους γονείς τους, δάσκαλοι τοπικών σχολείων, προπονητές βόλεϊ που είχαν την περιέργεια να μάθουν για τα νέα αθλήματα, γείτονες που αποδέχθηκαν με χάρη την πρόσκληση της ΑΕΝ Πανοράματος.
Ο Pim Scherpenzeell και ο Ralf Lenz από την ParaVolley Europe μας καθοδήγησαν στο στήσιμο των γηπέδων, η AEN Πανοράματος φρόντισε για τον χώρο, δημιουργώντας ένα μεγάλο γήπεδο με 4 δίχτυα, ενώ οι εκπαιδευτές και οι ασκούμενοι συζήτησαν τη στρατηγική και πραγματοποιήθηκε μια πρόωρη έκθεση των αγώνων.
Ο Pim ζέστανε το κοινό, δείχνοντας πώς ο αθλητισμός μπορεί να είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Όλοι ακολούθησαν με επιτυχία τις μη λεκτικές οδηγίες του, εκπλήσσοντας τους πάντες θετικά.
Οι Μιχαλης Βασιος, Γιάννης Πρώιος, Ricardo Oliveira, Ricardo Pereira, Christophe Toupet και Laurent Cauet πρωταγωνιστούσαν μετά το ζέσταμα. Το κοινό χωρίστηκε σε ομάδες, σχεδόν τυχαία στην αρχή, προσπαθώντας να χωρέσει στην ίδια ομάδα άτομα από την ίδια οικογένεια ή φίλους (ναι, καμία ηλικία, ικανότητα ή δεξιότητα δεν δοκιμάστηκε πριν από το match-making).
Αρχικά, δοκιμάστηκε η έκδοση των καθιστών παικτών. Μετά από αρκετή ώρα, και με μερικούς ακόμη ανθρώπους που έφτασαν, οι ομάδες χωρίστηκαν για άλλη μια φορά για να πάρουν μια γεύση από την όρθια έκδοση.
Πώς πήγε αυτό; Ε, ας είμαστε ειλικρινείς. Ίσως καταφέραμε να μοιραστούμε το 20% των πραγματικών παιχνιδιών. Απαιτείται περισσότερος χρόνος για να εμφανιστούν τα παιχνίδια στην ώριμη μορφή τους.
Ωστόσο, ήταν υπέροχο!! Τόσα διαφορετικά σώματα, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ικανότητες μοιράζονταν το γήπεδο και έπαιζαν ταυτόχρονα, παιχνίδια που ήταν καινούργια. Κάποιοι από αυτούς δεν είχαν αγγίξει ποτέ μπάλα βόλεϊ στο παρελθόν. Μερικοί άνθρωποι ζήτησαν να καθίσουν μια καρέκλα όπως ένας συμμετέχων σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Ο Ραλφ εισήγαγε ένα θεατρικό στοιχείο στην έκθεση. Θα φώναζε τυχαία “Lucky Luke” και οι παίκτες των νέων παιχνιδιών θα έπαιρναν θέσεις άμυνας. Τα κορίτσια της ΑΕΝ Πανοράματος που ήδη παίζουν βόλεϊ σε αγωνιστικό επίπεδο βρέθηκαν σαστισμένα και με μεγάλη συγκίνηση προσπάθησαν ξανά και ξανά να ακολουθήσουν τους βασικούς κανόνες των νέων αγώνων.
Ας αφήσουμε τις εικόνες να πουν περισσότερα για αυτό που συνέβη.